All for Joomla All for Webmasters

 

Használat

hasznalatCserépkályhában
A fához hasonló módon kell a brikettet használni, de a tűztérbe egyszerre a fánál megszokott mennyiség 1/3-át célszerű betölteni. Ellenkező esetben a cserépkályha felmelegedése túl gyors és a túlhevítés is előfordulhat.
A cserépkályha ajtaját illetve levegőcsappantyút csak a brikett teljes elszenesedése után lehet elzárni (de soha nem szabad teljesen), akkor, amikor a brikettből képződött faszén alig látható kékes lánggal izzik.

 

Vegyes tüzelésű egyaknás kiskazán
A tűztér 1/3 – 1-es töltöttsége mellett érhetjük el a legjobb tüzelési hatásfokot. A brikettet felül kell meggyújtani, és kezdetben felső levegőadással kell a természetes huzatot növelni. A levegő elállításához a huzatszabályzót úgy kell beállítani, hogy az égési levegő mennyiségét a túl gyors égés elkerülése céljából csökkenteni kell, de teljesen elzárni soha nem szabad. A felső levegő-bevezetés akkor szüntethető meg, ha a brikett a tűztérben teljesen átizzott, a fagázok képződése befejeződött, a brikettmaradvány mint faszén ég. Egy töltés mintegy 3 – 5 óra alatt ég ki. Ismételt tűzrakás az előző töltet teljes kiégése után az előbb leírtak szerint történhet. Izzó brikettre újabb brikett berakása füstölést és a hatásfok romlását eredményezheti.